Menu

ЕК предупреждава България за високите цени на имотите

0 Comments

ЕК предупреждава България за високите цени на имотите

Рубрика: Анализи

Източник: Мениджър

България е сред европейските страни с тревожно надценен пазар на недвижимите имоти. Цените на жилищата у нас растат с едни от най-ускорените темпове през последните 2 години в Европа, което е обезпокоително на фона на високата задлъжнялост на бизнеса и домакинствата. Това предупреждава Европейската комисия в последния си доклад за страните с прекомерни макроикономически дисбаланси.

За пръв път Еврокомисията предупреждава за обезпокоителен ръст на цените на имотите у нас. За зараждането на нов имотен балон неотдавна алармираха и наши експерти. По данни на Евростат през втората половина на 2016 г. цените на жилищата са скочили с 12%, а през първото и второто тримесечие на тази година – с по над 8%.

Подобни двуцифрени ръстове бяха отчетени преди 10 години, след което се стигна до срива на имотния пазар от 2008 – 2009 г. Засега не се сбъдва прогнозата на брокерите, че през тази година ще има успокояване на пазара.

Най-отчетлива е тенденцията на нарастване на цените на жилищата в София, но имотите поскъпват също и в Пловдив, Бургас, Варна. В столицата средното ниво е около 1000 евро на квадратен метър, а в центъра и някои южни квартали цените достигат 1500 – 3000 евро. Дори и за нови проекти, които са на фаза изкоп, вече има оферти за 1000 – 1500 евро на квадратен метър в определени райони.

Подобни цени са изключително рискови, защото се прекрачва разумният срок за изплащане на инвестицията, казват финансисти. А информацията за голям брой сделки и в същото време голям брой празни жилища показва, че много имоти се купуват именно с инвестиционна цел – за отдаване под наем или последваща продажба. Причината за това поведение са рекордно ниските лихви по новоотпуснатите ипотечни кредити, които вече достигат средно 4.2 – 4.5%.
В същото време заради почти нулевите лихви по депозитите и ускоряването на инфлацията е логично закупуването на жилище да се смята за защита на спестяванията. Наскоро агенции за недвижими имоти съобщиха например, че българите вече успешно конкурират руснаците по придобиване на ваканционни имоти, като най-търсени са жилища от 60 – 70 кв. м при цени от 600 – 700 евро на квадрат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *